RHEL 8.0 (Red Hat Enterprise Linux) Nasıl Kurulur?

Bu yazımızdaki konumuz; RHEL 8.0 (Red Hat Enterprise Linux) Nasıl Kurulur? Red Hat firması IBM tarafından satın alındıktan sonra bir çok yenilik duyurusunda bulundu. Red Hat Türkiye ofisinin yoğun çalışmalarından dolayı bizde bu yeniliklerden haberdar oluyoruz. Onlara teşekkür etmek lazım. Özellikle de Haluk Tekin‘e.

Kurulum adımlarını ufak notlarla sizlere sunacağım. Zaten resimlerde net olarak her şey belli. Ancak aklınıza takılan bir şey olursa lütfen iletişim alanından bizimle irtibata geçiniz.

sdfsdfsdf
Sanal makine de ya da fiziksel makine de kurulum diski ya da kurulum USB’si oluşturduktan sonra Boot edildikten sonra ilk karşımıza gelen ekrandan Install Red Hat Enterprise Linux 8.0.0 seçeneğinin üzerine geliyoruz ve Enter ile onaylıyoruz.
Kuruluma başlama adımı sonrası dil seçenekleri kısmı karşımıza çıkıyor. English olarak bırakıyoruz.
Bu alan önemli! Tüm ayarları buradan yapıyoruz. Aşağıdan devam edelim.
Öncelikle Localization alanında ki Keyboard alanında gelip Buradan Turkish seçeneğini seçelim. English klavye seçeneği size kalmış. Dilerseniz silebilirsiniz.
System kısmından İnstallation Destination alanına girip diskimizi seçiyoruz. Ekstra ayar istenmiyor ise buradan diski seçip onaylamanız yeterli. Ben test amaçlı tek disk ile işlem yapıyorum. Zaten dilenirse daha sonra disk işlemlerini sistem üzerinden yapabiliriz.
Time & Date kısmından muhakkak İstanbul olarak işaretleyin.
Network & Host Name alanında aktif etmeniz gereken yerleri 5 adımda işaretledim. Sistem açıldıktan sonra sorun yaşamak istemiyorsanız bunları yapsanız iyi olur.
Software seçeneklerinde Software Selection alanına gelin ve dilediğiniz gibi (Oluşturmak istediğiniz yapıya göre Web Server, File Server, Virtualization Server vs) bir sunucu seçeneği seçin. Ben GUI (Masaüstü Ortamı – GNOME) olmayan sürümü seçiyorum. Komut satırı benim için daha sağlıklı.
Tüm işlem bittiğinde yukarıda ki gibi görünmesi lazım. Server with GUI kısmına takılmayın sonradan değiştirdim 🙂 Begin Installation deyip devam ediyoruz.
Bu ekranda Root Kullanıcısının şifresini belirtiyoruz. Şifreniz önemli unutmayınız! Ve dilerseniz (açmanız tavsiyemdir) User Creation ile kullanıcı açabilirsiniz.
Dediğim gibi kullanıcı açmanızı tavsiye ediyorum. Make this user administrator seçeneğini de işaretlerseniz bu kullanıcıyı açma amacımız olan yönetici hesabına da kavuşmuş olursunuz.
Kurulum süreci bittikten sonra sizden Reboot isteyecektir. Yeniden başlatırken kurulum diskini sistemden çıkarmayı unutmayın.
Sistemimiz açıldı. Artık yönetim için tüm sistem elinizin altında. İşaretli alana bakarsanız orada bir adres göreceksiniz. Aşağıda resmi mevcut olan Cockpit ekranının adresi mevcut. Yönetim süreçleri orada daha kolay ve anlaşılır şekilde bence.
Cockpit ekranı yukarıda ki gibi sizi karşılayacak. Giriş için https://ip-adresiniz:9090/

Tüm dünya da yoğun bir kullanım alanı olan RHEL’in son sürümü olan 8.0 için kurulum yönergelerini sizlerle paylaştım. Bundan sonra ki süreçte sistem güncelleştirmeleri için Activation işlemlerini yapmayı unutmayın. Sonuçta Enterprise bir ürün kullanıyorsunuz. Desteğini almanız için bu süreci tamamlamanız sağlıklı olacaktır.